Masz w planach otwarcie restauracji? Stoisz przed wyzwaniami związanymi z aranżacją wnętrz dla gastronomii? A może już je masz i jesteś gotowy na zmiany. W obu przypadkach zachęcam Cię do przeczytania tego artykułu. Czy to możliwe, czego dowiesz się czytając ten wpis? Te wskazówki pomogą Ci samodzielnie udekorować swój dom. Jeśli zatrudnisz do tego celu profesjonalistę, będziesz wiedział, na co powinieneś zwrócić uwagę. Jako, że temat zasługuje na osobne opisy i porady, skupię się na aranżacji sali.

Projektowanie wnętrz gastronomicznych - wskazówki

Kilka oddzielnych stref

Dobrze zaplanowane rozmieszczenie funkcji to podstawa komfortowego funkcjonowania. Można to osiągnąć poprzez zastosowanie wyznaczonych stref. Projekt technologiczny obejmuje również rozmieszczenie i rozmieszczenie poszczególnych urządzeń. Powinieneś sprawdzić, czy ich układ jest dla Ciebie odpowiedni. Należy zadbać o to, aby ścieżki pracowników nie krzyżowały się zbyt często i dotykały się tylko tam, gdzie jest to możliwe. Dzięki temu cały proces przygotowywania potraw będzie przebiegał sprawnie. Jest to szczególnie ważne w przypadku małych przestrzeni i/lub dużej liczby pracowników.

Przejdźmy do pokoju gościnnego. Czy zależy Ci na tym, aby ludzie przychodzili do Ciebie na kawę sami, czy z laptopem? jak również mniejsze lub większe grupy znajomych. Być może marzysz również o organizacji imprez. Możesz mieć osobne przestrzenie dla każdego gościa. Na początek polecam zaplanować przestrzeń na spotkania grupowe, biznesowe lunche, romantyczne posiłki, a także kilka kącików, w których zmieszczą się pojedyncze osoby. (Lub wspólny blat dla nich, w zależności od profilu). Dzięki temu więcej osób wybierze Twój lokal za pierwszym razem, a później wróci do niego ponownie.
Wszystko zależy od potrzeb każdego z gości i tego, jak czują się w innym miejscu.

Wiem, że niektórzy będą twierdzić, że po to są pracownicy (w niektórych lokalach), aby zapewnić stolik konkretnemu klientowi. Dzieje się tak dlatego, że nie mogą tego zrobić skutecznie, jeśli jest wiele stref. Dzięki temu pracownik będzie mógł wybrać miejsce odpowiadające jego potrzebom. W miejscach, w których każdy może wybrać miejsce, w którym chce siedzieć, powinien mieć również możliwość dokonania wyboru. Wiele restauracji typu fast food tworzy wiele stref. Dlatego warto jadać w dobrych restauracjach i kawiarniach, które oferują pyszną kawę. Powinny być one dostępne.

Kilka zasad ergonomii

Wiele osób postrzega wnętrza jako odzwierciedlenie atmosfery, koloru ścian i estetyki. Łatwo zapomnieć, że nawet najpiękniejsze wnętrze nie zachęci gości do powrotu. Podstawą przy projektowaniu całej aranżacji jest zadbanie o to, by stoły znajdowały się w odpowiedniej odległości od siebie, a pomiędzy odsuniętymi krzesłami były wygodne przejścia. Wybrane meble powinny być nie tylko piękne, ale i wygodne. Każda część obiektu musi spełniać określone normy ergonomiczne.

Szczypta wygody

Wnętrza gastronomiczne mogą oznaczać również dostosowanie przestrzeni do przyjęcia przyszłych gości. Podczas aranżacji nie zapomnij uwzględnić udogodnień dla rodzin z dziećmi oraz osób niepełnosprawnych. Jeśli masz wspólne łazienki, pamiętaj o pozostawieniu w nich przewijaków. Możesz chcieć stworzyć mały pokój rodzinny, jeśli dysponujesz dużą przestrzenią.

Weź pod uwagę osoby niepełnosprawne. Minimum jedno szerokie przejście, rampa lub niski próg. Dla osób niedowidzących pomocne będą podświetlane stopnie na schodach.

Środki oświetleniowe

Oświetlenie służy wielu celom. Oświetlenie pełni wiele funkcji. Wpływa na to, jak goście postrzegają wnętrze oraz na nastrój personelu i gości. Zwraca również uwagę na szczegóły i tworzy atmosferę. Istnieje kilka rodzajów oświetlenia. Wiszące/kierunkowe stosowane jest najczęściej nad stołami (dla uzyskania odpowiedniej atmosfery) oraz nad ladą (podkreśla wagę oświetlenia). Dodatkowo dekoracyjne dla estetyki. Jest jeszcze kwestia bezpieczeństwa w sytuacjach awaryjnych. światło ewakuacyjne. Twój lokal jest duży? Wszystkie lampy są dostępne. Do kameralnych wnętrz możesz wybrać tylko jeden rodzaj lampy. Nie zapomnij o tej ewakuacyjnej.

1 spójny design

Ważne jest, aby wnętrze było utrzymane w spójnym stylu. Wówczas należy wybrać przewodnie kolory i materiały oraz trzymać się pierwotnych planów. Kolorystyka powinna w zasadzie wynikać z logo i kojarzyć się z pochodzeniem oferowanych potraw. Można dodać elementy, które wydają się być inne od reszty, ale jest to trudniejsze i nie u każdego może się sprawdzić.

Jeśli planujesz otworzyć sieć kawiarni lub cukierni, zadbaj o to, by wykorzystać kolory stosowane w poprzednich. Nie musisz utrzymywać takiego samego wystroju we wszystkich swoich lokalach. Możesz osiągnąć zupełnie inny wygląd, używając tych samych kolorów. Dany kolor może być użyty w jednym miejscu jako akcent lub kolor ścian, podczas gdy inny lokal wykorzysta go jako tapicerkę na siedzeniach. Pozwoli Ci to pokazać, że każde miejsce jest wyjątkowe, mimo że wszystkie są częścią większej całości.

Wiele dużych sieci tworzy wnętrza w bardzo podobnych miejscach. Takie rozwiązania świetnie sprawdzają się w galeriach handlowych oraz jeśli sprzedajesz kawę na wynos. Jest to sprytne posunięcie, które zwiększa rozpoznawalność marki i tworzy podobne aranżacje.

Rozdrobniony profil klienta

Wyobraź sobie swojego wymarzonego klienta. Kim on/ona jest? Do kogo i kiedy przyszedł? W jakim celu przychodzi i dlaczego? Te i inne podobne pytania prawdopodobnie będą za Tobą. W pierwszej kolejności powinieneś zaspokoić potrzeby swojego idealnego klienta. Jest to spowodowane tym, że chcesz go zachęcić do złożenia zamówienia. Należy pamiętać, że potrzeby osób przychodzących z pobliskich biur w porze lunchu są inne niż turystów i spacerowiczów. Jeśli masz określone grupy docelowe, powinieneś poznać ich styl, oczekiwania i potrzeby. Następnie dostosuj wnętrza do ich potrzeb. Nie rób tego w drugą stronę. Nie przesadzaj z ilością dodatków. Nie wymuszaj aranżacji dla określonych grup docelowych, aby odgrodzić się od innych opcji. Ważne są dodatki, atmosfera, motyw przewodni i oprawa. Wszystko powinno być zgodne z Twoją wizją. Dzięki temu Twój biznes będzie wyglądał autentycznie.

1 pomysł (na podstawie preferencji gości).

Najważniejszą rzeczą, poza ergonomią i dostosowaniem, jest pomysł! Spotkałem ludzi, którzy wydali mnóstwo pieniędzy na designerskie meble, a potem tego żałowali. Lepiej wybrać kilka kluczowych elementów, które zrobią wrażenie. Lubię wnętrza z ciekawym wzornictwem. Ale tylko kilka elementów. Wiele osób szuka minimalizmu, pomysłu lub miejsca z klimatem, czegoś innego. Oświetlenie ma zbyt wiele funkcji, a oświetlenie nie jest dobrą inwestycją.

1 główna ściana

Jedna ściana, która powinna być widoczna od wejścia, nie powinna być powielana z wielu powodów. Ma za zadanie zwrócić uwagę ludzi na budynek. Zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się większej liczby gości. Na takiej ścianie można nawet umieścić swoje logo. Dzięki temu zwiększy się rozpoznawalność marki. Nawet jeśli dana osoba nie odwiedza lokalu, może mijać go codziennie lub kilka razy w tygodniu. Dzięki temu będzie wiedział, że dana lokalizacja istnieje i może powiedzieć o niej swoim znajomym lub innym zainteresowanym.

Sposób, w jaki udekorujesz ścianę z ulicy, również wpłynie na to, jak widzą cię ludzie. Wpłynie to na ich zdolność do znalezienia miejsca. Wszystko sprowadza się do pierwszego wrażenia.

Świeżo ścięte kwiaty w oprawie doniczkowej

Często widzę na imprezach wazony z ciętym kwiatem ustawione na stołach. Często spotykane są również świece. Taka dekoracja jest przyjemna dla oka, pod warunkiem, że pasuje do wystroju i nie przysłania ani nie zasłania widoku. Ważne jest, aby odróżnić, co jest odpowiednie na bankietach, a co w codziennym wystroju. Czasami mniej znaczy więcej. W tym przypadku z pewnością jest to prawdą.

Warto wprowadzić kwiaty doniczkowe. Mogą one poprawić jakość powietrza, oczyścić je i usunąć niektóre zapachy. Kwiaty doniczkowe są również bardziej ekonomiczne. Choć początkowo wydasz więcej na kwiaty doniczkowe niż na kwiaty cięte, to przy odpowiednim doborze roślin i ich pielęgnacji mogą one służyć przez wiele lat. Będziesz musiał wymieniać kwiaty w wazonach co kilka dni, co może prowadzić do kosztów porównywalnych z zakupem doniczek.

Każde wnętrze potrzebuje odpowiedniego wykończenia i detali.

Akcesoria są również niezbędne w aranżacji wnętrz gastronomicznych. Należy zwrócić uwagę na estetykę podkładek, dopasowaną zastawę stołową, jednolity strój dla personelu oraz drobne smakołyki w podziękowaniu za odwiedzenie lokalu. Polecam dołączenie wizytówek do poczęstunku.

Mam nadzieję, że informacje zawarte w tym poście okażą się przydatne. Zaprojektowanie wnętrza gastronomicznego nie jest tak proste jak się wydaje. Projekt powinien być oparty na zasadach ergonomii, wytycznych bezpieczeństwa, profilu klienta oraz rodzaju lokalu. To niektóre z punktów, na które zwróciłam uwagę w tekście. Jeśli zechcesz, napiszę osobny tekst na temat aranżacji w kontekście wymagań stawianych przez różne organy przed wydaniem zgody na otwarcie działalności gastronomicznej w danym miejscu.